Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Εγκαινιάζεται το συσκευαστήριο πατάτας της ΕΑΣ Νάξου



Στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου θα συσκευάζονται πλέον οι βρώσιμες πατάτες, που διοχετεύονται στην εκτός Νάξου αγορά. Για πρώτη φορά, η Ένωση αναλαμβάνει την συσκευασία και τυποποίηση του προϊόντος, προκειμένου να περιορίσει τα κρούσματα που «βαφτίζουν» ως ναξιώτικες τις πατάτες άλλων περιοχών. Για το λόγο αυτό, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσει η σύγχρονη μονάδα συσκευασίας πατάτας, στο χώρο των εγκαταστάσεων της ΕΑΣ Νάξου, στην περιοχή Καζανόβα. Το συσκευαστήριο διαθέτει καινούρια μηχανήματα διαλογής και μικροσυσκευασίας της πατάτας, σε συσκευασίες έως 30 κιλά,
ενώ σε αυτά θα τοποθετείται και η ετικέτα του προϊόντος. Σύμφωνα με τη ζήτηση και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί έως τώρα, οι συσκευασίες που θα διατεθούν στην αγορά θα είναι των 3 και 30 κιλών. Επίσης, για την αποθήκευση και συντήρηση του προϊόντος κατασκευάστηκαν πέντε ψυκτικοί θάλαμοι, συνολικής χωρητικότητας άνω του 1 εκ. κιλών. Το συνολικό κόστος της επένδυσης, το οποίο θα καλυφθεί από πόρους της Ένωσης, φθάνει το ποσό των 400.000 ευρώ.
Μιλώντας στη «Ν», ο γεωπόνος της Ένωσης Μιχάλης Βερνίκος τόνισε ότι «στόχος μας είναι η διασφάλιση της ταυτότητας του προϊόντος που διακινείται και πωλείται στα καταστήματα τροφίμων, μέσω της τυποποίησης και της  αναγνωρίσιμης ετικέτας που θα διαθέτει.  Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν σημαντικά τα περιστατικά «βάπτισης» προϊόντος από άλλες περιοχές εσωτερικού ή εξωτερικού ως πατάτα Νάξου. Μέχρι πέρυσι, οι πατάτες συσκευάζονταν σε συσκευαστήρια στην Αθήνα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η ΕΑΣ Νάξου διέθεσε στην αγορά περίπου 2.300 τόνους πατάτα φαγητού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: