Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Στο… μικροσκόπιο βιολόγων οι σαύρες της Νάξου



 Σαύρες από τη Νάξο αναμένεται να μεταφερθούν και να απελευθερωθούν σε πέντε νησίδες των Κυκλάδων. Στο πλαίσιο έρευνας για την προσαρμογή της αιγαιόσαυρας σε ξερολιθιές, 60 σαύρες Podarcis erhardii θα απελευθερωθούν στις νησίδες Αγ. Αρτέµιος, Γαλιατσός, Μαυρονήσι, Πεταλίδα και στη βραχονησίδα Καµπάνα ή Πρασσονήσι. Στόχος της έρευνας είναι να μελετηθούν οι εξελικτικές προσαρμογές της αιγαιόσαυρας κατά τη διαβίωσή της σε  ξερολιθιές και η πιθανή επίδρασή τους στους πληθυσμούς των ασπόνδυλων. Οι σαύρες θα παρακολουθηθούν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί το πείραμα και κατόπιν θα επιστραφούν στις θέσεις συλλογής
τους.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής χορήγησε τη σχετική άδεια για τη συλλογή και απελευθέρωση των αιγαιόσαυρων, στο πλαίσιο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής υπό την επίβλεψη Καθηγητών από το Πανεπιστήµιο του Yale και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σε συνεργασία µε τον Επίκουρο Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Παφίλη.
Μετά το πέρας των εργασιών, τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της έρευνας θα κοινοποιηθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς και στη  Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: