Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Σήμα κινδύνου για τα αποθέματα νερού



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τα αποθέματα νερού στο Φράγμα της Φανερωμένης και στη Λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις ανάγκες κατανάλωσης νερού, μέχρι τον Οκτώβριο είναι πιθανόν να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας σε πολλές περιοχές. Γι αυτό το λόγο καλούνται τόσο οι χρήστες του αρδευτικού νερού, αλλά και οι χρήστες του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για λελογισμένη χρήση του, προκειμένου να εξασφαλιστεί μέχρι τέλους της περιόδου η απρόσκοπτη παροχή νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε όλες τις υδροδοτούμενες περιοχές.
Ιδιαίτερη ανησυχία προξενεί το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά το Φράγμα της Φανερωμένης δεν γέμισε από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα το σημερινό απόθεμα να ανέρχεται περίπου σε 600.000 κυβικά μέτρα, τη στιγμή που η χωρητικότητά του είναι 1.5 εκ. κυβικά. Το απόθεμα την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν αυξημένο κατά 200.000 κυβικά. Αντίστοιχα, το απόθεμα στη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών ανέρχεται περίπου σε 340.000 κυβικά (χωρητικότητα 550.000 κ.μ.).
Για τις ανάγκες της Χώρας και των Κοινοτήτων που υδροδοτούνται από τη Λιμνοδεξαμενή Εγκαρών, καταναλώνονται 8.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, κατά τους θερινούς μήνες αιχμής, ενώ για την άρδευση καταναλώνονται
περίπου 8.000 κυβικά μηνιαίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για την ύδρευση της πόλης τους τρεις μήνες του καλοκαιριού απαιτούνται περισσότερα από 600.000, γεγονός που σημαίνει ότι τα αποθέματα νερού μέχρι και τον Οκτώβριο, όπου καταγράφονται συνήθως οι πρώτες βροχές, είναι οριακά.
Με στόχο την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου ανεπάρκειας νερού, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δήμο, την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων.
     Δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες ύδρευσης, αποφασίστηκε ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης διάθεσης νερού για άρδευση από το φράγμα Φανερωμένης και καθορισμός αυστηρού προγράμματος άρδευσης για όλες τις περιοχές που εξυπηρετούνται από το Φράγμα. Έτσι, η άρδευση θα πραγματοποιείται μόνο για 6 ώρες την εβδομάδα, καταναλώνοντας 7.200 κυβικά μέτρα. Επίσης, προωθείται η επαναχρησιμοποίηση για άρδευση του νερού από τις εκπλύσεις των φίλτρων διύλισης.
     Όσο αφορά στον τομέα της ύδρευσης, ο Δήμος θα προβεί στην αξιολόγηση όλων των ανενεργών πηγών υδροληψίας, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης των υδατικών αποθεμάτων με άντληση νερού και από αυτά. Για τον ίδιο λόγο αναμένεται να εκδηλωθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιώτες κατόχους γεωτρήσεων ή άλλων πηγών, ώστε να ελεγχθεί η καταλληλότητα του νερού και ανά πάσα στιγμή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη κατανάλωση, εφόσον χρειαστεί. Στο πλαίσιο της ορθολογικής χρήσης νερού και του περιορισμού της σπατάλης εντάσσεται και η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκινάει ο Δήμος, για την ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επισκεπτών.
    Επίσης, θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο προληπτικός έλεγχος και συντήρηση όλων των αντλιών για την αξιόπιστη λειτουργία τους και ειδικά εν μέσω καλοκαιριού. Παράλληλα θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών με παρεμβάσεις εξασφάλισης και αγοράς νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: